Sestavine


V spodnjem slovarčku lahko preverite glavne lastnosti nekaterih sestavin, ki jih uporabljamo v formulacijah izdelkov.


Eterično olje črnega popra (Piper Nigrum Seed Oil) ima topel, začimben lesni vonj. Krepi živčni sistem, sprošča mišice in deluje kot afrodiziak. Pridobivamo ga s parno destilacijo sadeža črnega popra.


Eterično olje pomaranče (Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil, Citrus Sinensis Peel Oil) se pridobiva s stiskanjem svežih pomarančnih lupin. Pomirja in izboljša razpoloženje, deluje antiseptično in blagodejno pri prebavnih težavah.


Himalajska sol (Sodium Chloride) je kamena sol, ki izvira iz pokrajine Punjab v Pakistanu. Po kemijski sestavi je zelo podobna običajni kuhinjski soli, saj vsebuje več kot 96% natrijevega klorida. Preostanek sestavljajo minerali kalcija, železa, cinka, kroma, magnezija in žvepla, ki ji dajejo značilno rožnato barvo.


Kakavovo maslo (Theobroma Cacao Butter) je bledo rumena maščoba, iztisnjena iz kakavovih zrn. Uporablja se ga pri izdelavi čokolade, mazil, kozmetike in zdravil. Zanj sta značilna sladek vonj in okus po kakavu. Bogato je z antioksidanti, vlaži kožo in pomaga preprečevati nastanek strij. Je zelo stabilno in ima višjo temperaturo tališča od večine drugih rastlinskih olj, zato se ga pogosto uporablja v izdelkih, za katere želimo, da so pri sobni temperaturi v trdnem stanju.


Kokosovo olje pridobivamo s stiskanjem sadeža kokosove palme. V njegovi sestavi prevladujejo nasičene maščobne kisline, zato je obstojno in se dolgo ne pokvari. Pri procesu izdelave mila se kokosovo olje umili v Sodium Cocoate. V milih kokosovo olje poskrbi za boljšo peno in čistilno moč.


Magnezijev sulfat (Magnesium Sulfate) poznamo tudi pod imeni epsom sol, ledena sol ali grenka sol. Navadno je dostopna v obliki brezbarvnih kristalov, ki so dobro topni v vodi. V zdravstvu se uporablja kot razstrupljevalec, odvajalo, proti krčem in za nadomeščanje magnezija v telesu.


Polisorbat 80 (Polysorbate 80) je neionska površinsko aktivna snov in emulgator, ki se pogosto uporablja v prehrani in kozmetiki. Pri Quinta essentia ga uporabljamo v nekaterih kopalnih soleh, da zagotovimo bolj enakomerno razporeditev olja v kopeli.


Rdeča glina (Montmorillonite, red) je bogata z železom, dobra je za nego suhe in občutljive kože.


Ricinovo olje je hladno stisnjeno iz ricinovih semen. Je svetlo rumene barve in brez vonja, gosto in viskozno. Ima zelo unikatno sestavo, saj vsebuje okrog 90% ricinoleinske kisline. Ricinovo olje vlaži in neguje kožo, v milu pa izboljša učinek penjenja. Zaradi edinstvene sestave ga pri izdelavi mila ne moremo zamenjati z nobenim drugim oljem.


Zelena glina (Montmorillonite, green) je vulkanskega izvora. Bogata je z naravnimi minerali, ki ji dajejo značilno sivo-zeleno barvo. Odlična je za nego mastne in aknaste kože.Shopping Cart